Buikpijn na het eten? Dit kan er wellicht aan de hand zijn

20 december 2024

Je hebt een lekkere maaltijd op tafel gezet én het is ook nog eens gezond. Maar na het eten van deze gezonde maaltijd heb je tóch last van je buik! Niet echt lekker voor je motivatie om nog een keer gezond te gaan koken én ook niet om zo de komende uurtjes door te brengen. Wat je vooral wil weten: Hoe komt het nu dat ik zo’n last heb van mijn buik na het eten?

Je bent niet de enige, want zo’n 40% van de mensen heeft met regelmaat last van hun buik na het eten. Veel voorkomende klachten zijn:

  • Brandend maagzuur. Niet fijn én dat zuur is ook echt niet prettig voor je slokdarm.
  • Boeren & oprispingen. 
  • Opgeblazen gevoel. Hoppa in 10 minuten na het eten 3 maanden zwanger. Of misschien pas na twee uur, maar hoe dan ook, vervelend is het wel!
  • Buikpijn. Geen pretje als je na lekker te hebben gegeten de avond in foetushouding op de bank moet doorbrengen.
  • Gasvorming. Of beter gezegd, scheetjes.

In de route die je eten af moet leggen van je mond naar je kont (of netjes gezegd,: je spijsverteringskanaal), kan er een hoop aan de hand zijn. Met een uitgebreid ontlastingsonderzoek krijgen we zwart-op-wit wat de oorzaak is en kunnen we gericht aan de slag.

Maar..

De oorzaak van gasvorming, buikpijn en een opgeblazen buik

…voordat je hiermee aan de slag gaat kun je er al voor zorgen dat je die vervelende buikklachten na het eten verminderd of misschien zelf de deur wijst. Mijn advies: kauwen. En nu geloof ik je gelijk als je zegt dat je dit al doet. Maar ik bedoel, echt rustig kauwen. Niet snel eten voor de tv, in de auto of tijdens een vergadering. Maar rustig de tijd nemen en op elke hap wel 15 tot 25 keer kauwen. De vertering van je eten begint namelijk als in je mond, en als het hier mis gaat, kun je er vanuit gaan dat dit in de rest van je spijsvertering ook mis gaat.

In je speeksel zit namelijk een heel handig enzym, genaamd: amylase. Zodra het eten in je mond komt, begint dit enzym met de vertering van koolhydraten. Amylase heeft een soort kleine schaartjes en daarmee worden de koolhydraatketens in kleine stukjes geknipt. Het leuke is dat je dit ook al kan merken tijdens het kauwen. Als je bijvoorbeeld een stukje brood of aardappel goed kauwt, wordt het na verloop van tijd een beetje zoeter. Kauw je niet goed? Dan komen er te grote stukken koolhydraten in je darmen en kan dit zorgen voor gisting. Dit zorgt op zijn beurt weer voor gasvorming, buikpijn en een opgeblazen buiken.

Te weinig maagzuur?

Naast het rustig kauwen is het ook heel belangrijk om je relaxed te voelen tijdens het eten. Je maagzuur is namelijk heel gevoelig voor stress. Maagzuur moet zuur genoeg zijn en er moet genoeg van aanwezig zijn om je eten verder te helpen met verteren. Voornamelijk eiwitten worden hier door een enzym in stukjes geknipt om verder verteerd te worden in je darmen. En je kunt misschien wel raden wat één van de klachten is van niet goed verteerde eiwitten: stinkende (eiwit)scheetjes. Het hebben van te weinig maagzuur komt heel veel voor en geeft vaak klachten als brandend maagzuur, oprispingen en boeren. Eigenlijk dezelfde klachten als het hebben van teveel maagzuur. Wees dus lief voor je maag en neem even de tijd om af te schakelen voordat je gaat eten én, beweeg niet tijdens of vlak na het eten.

Heb je deze adviezen toegepast en blijf je last houden van je buik na het eten? Dan kunnen er ook nog een aantal andere dingen aan de hand zijn, zoals het hebben van een voedselintolerantie, verstoring in de aanmaak van spijsverteringsenzymen, en bacteriële overgroei in je dunne darm (SIBO), parasitaire of schimmel belasting of een leaky gut. Hier kom je niet zomaar achter en vaak is het ook een combinatie van verschillende factoren. Als je achter de oorzaak wil komen en hiermee aan de slag wil gaan help ik je met liefde!

door Rosalynn

Mijn drijfveer en passie om jou te helpen de oorzaak te vinden van die vage (darm)klachten is begonnen bij mijn eigen zoektocht. Zo’n van het kastje naar de muur verhaal, waarbij ik na vele bezoeken aan de huisarts en veel zelf doktoren nog geen steek verder was. Ja, ik wist dat ik niet tegen ui en knoflook kon en ik kreeg altijd veel stress als ik ergens op bezoek was en ik “nummer 2” moest produceren. Want hoe gênant als je mega lang op de wc zit.

Het breekt echt mijn hart hoeveel mensen er ook rondlopen met gezondheidsklachten en het gevoel hebben dat ze dat maar moeten accepteren.

Lees mijn verhaal